Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Svenska Landslagen
VM

VM anordnas av International Cheer Union (ICU) och går av stapeln i Orlando, Florida i USA. Tävlingsarenan heter ESPN Wide World of Sports Complex, Walt Disney World Resort.


Sverige har sedan 2001 deltagit med olika landslag och laguppställningar på VM, vilket resulterat ibland annat två VM silver och två VM brons.


Landslag

  • Team Sweden Allgirl 
  • Team Sweden Junior Allgirl
  • Team Sweden Cheer Pom 
  • Team Sweden Coed
VM-brons för Team Sweden All Girl
2018-07-31 10:13
Damlandslaget i cheerleading, Team Sweden Allgirl tog en bronsmedalj när världsmästerskapet i cheerleading 2018 avgjordes i Orlando, Florida, USA. Finland tog en historisk guldmedalj och USA fick för första gången se sig besegrade i damklassen, när de blev tvåa.

- Vi är enormt stolta över dagens prestation och såklart oerhört glada att den gav oss ett brons. Något vi kämpat länge och hårt för, säger lagets tränare Sofie Lewerentz, Johanna Karlsson och Yasemin Beyazit.

Sverige låg trea redan efter den första tävlingsdagen. Före sig hade man då ledande Finland, och USA som låg tvåa. Det kom också att bli den slutliga resultatlistan, trots att nästintill samtliga lag presterade bättre program under finalen, jämfört med den första tävlingsdagen.

Resultat VM i cheerleading 2018 – i klassen Cheer Allgirl Premier:
1. Finland
2. USA
3. Sverige
4. Canada
5. Danmark
6. Norge
7. Mexico
8. Japan

Senast Sverige tog medalj på ett VM var 2011, även då ett brons i Cheer Allgirl Premier. Vi är så glada och stolta idag! På det sätt som Team Sweden Allgirl och tjejerna från Gothenburg Cheer One representerade Sverige är fantastiskt. Deras satsning har visat att Sverige kan. Vi är inte bara och nosar på världstoppen. Vi är en del av den yppersta internationella världseliten.

Förbundsordförande Katarina Eriksson konstaterar att konkurrensen var brännande och att lagen hade höjt sig sedan den första tävlingsdagen.

-Det var en fantastisk tävling och det känns otroligt att vi får med oss hem denna medalj, säger Katarina Eriksson.

Det skrevs även idrottshistoria denna dag, då Finland vann VM-guld. USA lyfte sig från den första tävlingsdagen, men Finland var stabila och kunde hantera pressen som det innebär att försvara ledningen. Vårt grannland blev därmed de som spräckte den osynliga barriär som vi alla undrade ens var möjlig.
 
-Jag tror att domarjobbet var enormt svettigt idag och jag är glad över den integritet vår sport har.

Rätt lag vann, säger Katarina Eriksson som också är internationell domare i cheerleading. Samtidigt kan man från Svenska Cheerleadingförbundet inte låta bli att jämföra sig med Finland och USA när det handlar om tilldelningen av resurser och statliga medel. Något som Riksidrottsförbundet reglerar här i Sverige och som inte svensk cheerleading kan dra nytta av, då idrotten inte godkänts av RF. Detta till skillnad från ex Finland där sporten är erkänd både av den finska motsvarigheten till RF och SOK.

-Vi har verkligen slitit för vår framgång, så vi förtjänar vår VM-medalj, säger Katarina Eriksson.

Här kan man se tävlingsprogrammet som gav Sverige ett VM-brons – Team Sweden Allgirl
Årets internationella genombrott 2018
2018-07-31 10:05
Sverige fick under International Cheer Unions välkomstbankett på onsdagen ta emot utmärkelsen ICU Breakthrough Award 2018.

Det internationella förbundets president Jeff Webb framhöll att Sverige varit med från början då International Cheer Union bildades och att Sverige som nation alltid haft god representation på VM, samt visat sportsmannaanda och stöttat utvecklingen av sporten. Nu, under de senaste åren noterar det internationella förbundet även att Sverige och Svenska Cheerleadingförbundet har stärkt sitt deltagande och nu är med och konkurrerar bland den yppersta världseliten.
Team Sweden Coed sammanfattar sitt VM
2018-07-31 10:02
Dagen efter att de tävlat är alla i laget nöjda med lagets prestation och stolta över hur långt de kommit under den här säsongen.

-Tråkigt med några missar, men vi vet att vi kan ställa programmet felfritt och därför är vi ändå nöjda, skriver en av lagets medlemmar, Elsa Hemmingsson i en kommentar.

Lagets tränare Marni Lambeck konstaterar att de hade en fantastisk dag tillsammans igår, torsdag.

- The team performed a great routine. This routine they have hit, so it’s a shame we had some misses. The team had advanced skills and high enthusiasm. Overall, I am incredibly proud of Team Sweden Coed, skriver coach Marni Lambeck.

Från Svenska Cheerleadingförbundet är vi stolta över den satsning som gjorts av det mixade landslaget och hur väl de representerar oss och svensk cheerleading. Med tanke på att klassen är så liten i Sverige har de dessutom gjort ett bra jobb under säsongen. Större framgångar på lång sikt måste även grunda sig i satsningar på utveckling av klassen och det är ett typiskt område där ett statligt idrottsstöd till oss som idrottsförbund skulle göra stor skillnad.
Team Sweden Junior Allgirl sammanfattar sitt JVM
2018-07-31 10:00
– Vi är nöjda med tjejerna och stolta över deras prestation, säger Elin Svensson som är en av juniorlandslagets tränare i en första kommentar.

De svenska tjejerna gav ett underbart lugnt, stabilt och tryggt intryck. Programmet var rent och snyggt, med hög teknisk nivå. Laget var timade och visade enligt den svenska delegationen på plats i Orlando, USA god kontroll, samt styrka. Det trots några mindre missar. Tjejerna slutade på en fjärdeplats. 

För tjejerna från Uppsala blev årets VM ett extra fint minne då fanbäraren Jenny de Presno tillsammans med en deltagare från Kina utsågs till att vara ”athletes representative” när de svor eden ”the athlete oath”. Därmed fick Sverige vara med och representera alla aktiva när de på heder och samvete lovade att följa reglerna för sportsliga prestationer och rättvisa tävlingar.

VM fortsätter imorgon torsdag. Då avgörs seniorernas världsmästerskap, den 26–27 april. Sverige har två startande lag – damlandslaget i cheerleading, Team Sweden Allgirl och det mixade landslaget i cheerleading, Team Sweden coed.

Vi återkommer under torsdagen, svensk tid, med fler bilder och uppdateringar på Facebook. Till dess – tack för att ni tittat och följt oss. Det är så kul och när ni dessutom kommenterar och ger respons, så betyder det extra mycket för våra lanslagstjejer och -killar.
2018-07-11 08:43
Här har vi tre av våra landslag från säsongen 17-18
 
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Svenska Cheerleadingförbundet, 09/01 13:16 
Svenska Cheerleadingförbundet, 07/11 10:42 
Svenska Cheerleadingförbundet, 26/10 15:20 
Svenska Cheerleadingförbundet, 23/10 15:05 
Svenska Cheerleadingförbundet, 23/10 14:55