SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Internationel Cheer Union

ICU är ett internationellt förbund med säte i USA som har till uppgift att ena nationella förbund runt om i världen. Deras främsta syfte är att främja cheerleading som sport samt att ena sporten globalt. De arbetar även för att cheerleading ska bli en olympisk gren.

ICUs strategiska mål:

ICU shall assist to build the sport

We shall pursuit IOC recognition

We shall have a large high profile world championship in order to promote the sport

We shall have a sound financial platform.

Sedan den 31 maj 2013 är ICU accepterad som medlem i SportAccord. SportAccord är en paraplyorganisation som har över 100 internationella idrottsförbund som medlemmar. Medlemskapet i SportAccord innebär att ICU betraktas som den officiella internationella organisationen för cheerleading och är ett steg på vägen mot att göra sporten till en OS-gren. Detta officiella erkännande av ICU, och i och med det sporten Cheerleading, är en viktig milstolpe för att ge Cheerleading en självklart status som såväl idrott som sport. Sedan samma tillfälle har ICU varit medlem i Alliance of Independet Members of Sports (AIMS) vilken är en paraplyorganisation för 23 internationella idrottsförbund som tillhör SportAccord.

Den 6 december 2016 är en historiskdag i cheerleadingvärlden då Internationella Olympiska Kommittén (IOK) gav det internationella cheerleadingförbund ICU ännu ett erkännande. ICU fick ett erkännande vilket innebär att man nu under en treårs period kommer att kunna söka medlem för utveckling av sporten för att kunna bli invalda som en OS sport framöver. Tillsammans med Thaiboxningsförbundet var ICU det ända förbund som detta år fick detta erkännande.


I april 2016 tecknades en avsiktsförklaring mellan IOK och AIMS som gav de berörda sporterna inom AIMS rätt att ingå i den olympiska rörelsen. Undertecknandet är ett internationellt erkännande av Cheerleading som en egen idrott  och det på den högsta nivån inom sport och idrott.


Vi vill öka vårt internationella nätverk och en del i detta är att öka utbytet av domare. Det behöver vi som förbund arbeta aktivt med.