SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Info skatt & moms - ideell förening

Vet ni vad som gäller för just er som ideell förening när det gäller skatt och moms?

Skatteverket har en egen avdelning just för att hjälpa alla ideella föreningar med frågor kring moms, skatt och kontrolluppgifter.

Vem bär ansvaret i en ideell förening? Det är styrelsemedlemmarna.


En företrädare för föreningen, vanligtvis en styrelseledamot, kan i vissa fall bli betalningsansvarig för föreningens skatter och avgifter. Detta kan förekomma om föreningen inte betalar skatter och avgifter i rätt tid eller om föreningen har lämnat uppgifter som inte är korrekta.


Alla föreningar är skyldiga att skicka in och deklarera för sin verksamhet men om ni inte skall bli beskattade, alltså betala någon skatt för er verksamhet skall ni ändå skicka in uppgift om särskild uppgift till skatteverket. 

Det går dock att ansöka om befrielse från att lämna särskild uppgift.


Vill ni ansöka om befrielse måste ni ansöka om det och det gör ni här:

Ansökan om befrielse från att lämna särskild uppgift (SKV 2501)


Tänk på att denna bara är aktuell i fem år och sen måste ni söka om på nytt.


Vad skall man betala skatt för? Det är en bra fråga och det är viktigt att ni som förening har koll så ni inte blir beskattade. En förening kan inte beskattas för att man tex tagit in medlemsavgifter mm men om förening har en sidoverksamhet som tex en webbshop, ett café eller man tjänar sina pengar på att inventera i butiker skall man vara försiktig så att den summan man tjänar inte överstiger en viss % av det totala intjänade under året.


Här finner ni mer information om vad som gäller.